Gevolgen van pesten

Pesten kan iedereen overkomen en pesten komt ook overal voor! Niet alleen op het schoolplein, jeugd- of sportverenigingen, maar ook op de werkvloer, in het verpleeghuis en binnen de familie. Het kan zijn dat je kind slachtoffer is geworden van pesten of misschien wordt je zelf gepest of geïntimideerd. Ook kan het zijn dat je nog ervaringen van vroeger met je meedraagt die je momenteel opbreken. Pesten kan iemand diep ongelukkig maken en bij kinderen kan het de ontwikkeling negatief beïnvloeden.

 

Pesten

Pesten en de gevolgen

Er is sprake van pesten als je keer op keer doelwit bent van verbale of fysieke aanvallen of andere vormen van mishandeling. Bij pesten is de macht bijna altijd oneerlijk verdeeld: jij bent de zwakkere partij en je voelt je vaak machteloos. Pesten komt voor in veel verschillende vormen. Uitschelden, slaan en schoppen is herkenbaar en zichtbaar voor anderen. Minder herkenbaar (maar zo niet erger) is het roddelen en grappen maken over jou, achtervolging, (seksuele) intimidatie of uitsluiting en negeren door anderen.

Digitaal pesten

Tegenwoordig is er een opvallende nieuwe vorm van pesten: digitaal en mobiel pesten. Ruim 10 procent van de jongeren tussen 15 en 18 jaar heeft wel eens te maken gehad met online pesten. Deze groep groeit.

Klachten na pesten

De gevolgen van pesten zijn erg ingrijpend. Het kan je treffen op lichamelijk, psychisch, emotioneel, sociaal en economisch vlak. Je voelt je bedreigd. Onzekerheid en minderwaardigheidsgevoelens kunnen je leven gaan beheersen. Veel voorkomende klachten bij kinderen en volwassenen zijn:

  • Eenzaamheid.
  • Angst om naar school of het werk te gaan.
  • Afname van de prestaties.
  • Paniek.
  • Slapeloosheid.
  • Overspannenheid / Burn out
  • Depressie
  • Suicide (pogingen)

De psycholoog Arnhem kan je hulp bieden

Als je gepest wordt of je bent gepest is het niet makkelijk om hierover te praten. Ook niet voor mensen die zien dat een bekende of dierbaar persoon in hun omgeving wordt gepest.
Dé psycholoog Arnhem kan je hierbij helpen. De benadering van de psycholoog is persoonlijk en gericht op jou als individu: jouw wensen en jouw zijn staan centraal. De psycholoog biedt je inzichten in jezelf en handvatten om beter om te gaan met pestgedrag en de gevolgen. Daarnaast bieden we assertiviteit- en sociale weerbaarheidtrainingen aan om je zelfvertrouwen te vergroten.

Contact

Wil jij weten hoe wij jou kunnen helpen? Je kunt ons bereiken op 06 – 42305656 of vul onderstaand formulier in.