Omgaan met hooggevoeligheid

Je denkt echt over dingen na. Zo ben je en je zou niet anders willen. Maar je botst best vaak met je omgeving. Anderen vinden vaak dat je maar moeilijk doet of vinden je zwak of overgevoelig. Je kunt soms echt niet duidelijk maken wat je bedoelt of hoe dingen voor jou voelen. Anderen lijken nergens last van te hebben. Ze zijn soms ronduit lomp of egoïstisch maar komen overal mee weg. Je lijkt zo anders dan de meeste mensen en dat maakt dat je je soms wat geïsoleerd of zelfs eenzaam voelt.

Ben ik

hoog-

gevoelig

Omgaan met hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid is eigenlijk een capaciteit. Je hebt het vermogen om meer te voelen en op te merken dan de meeste mensen. Maar dat maakt ook dat je wat sneller overprikkeld en vermoeid bent. Om niet teveel last te hebben van de overprikkeling en stress die je voelt heb je misschien gedragspatronen ontwikkeld. Je stelt dingen uit, verliest jezelf in een hobby of verslaving of je klaagt constant om je onrust tot uitdrukking te brengen. Dit alles werkt op de lange termijn niet, integendeel!
Hieronder staan een aantal kenmerken waarin hooggevoelige mensen zich vaak herkennen. Roept dit bij jou ook herkenning op?

  • Je bent snel overprikkeld of overbelast.
  • Je denkt veel dieper over dingen na dan de meeste andere mensen.
  • Je vindt het moeilijk om keuzes te maken.
  • Je ben meer dan gemiddeld begaan met mens, dier of milieu.
  • Veel emoties ervaar je sterker dan andere mensen.
  • Je vindt het vervelend om opgejaagd of op de vingers gekeken te worden.

Misschien hoor je dan tot de 15-20% van de bevolking die hooggevoelig is. Als je wil weten in hoeverre dit klopt, doe dan de test!

De psycholoog Arnhem kan je hulp bieden

We helpen je met het omgaan met de beperkingen van de hooggevoeligheid, met het accepteren van jezelf en van anderen. We helpen je te bereiken wat echt belangrijk is in je leven. Zo ga je de vruchten plukken van je capaciteit, je hooggevoeligheid.

Contact

Wil jij weten hoe wij jou kunnen helpen? Je kunt ons bereiken op 06 – 42305656 of vul onderstaand formulier in.