Traumatische ervaring verwerken

In het leven maakt iedereen heftige dingen mee. Maar wanneer spreek je van een trauma? Een trauma kan ontstaan als je een gebeurtenis hebt meegemaakt waarbij je: 1) intense angst hebt ervaren, 2) het gevoel had machteloos te zijn (niet kon vechten of vluchten).Het kan om één enkele gebeurtenis gaan, zoals een overval, natuurramp of een auto-ongeluk. Of het kan gaan om opstapelende gebeurtenissen die een flinke impact hebben op je gedrag en zelfbeeld, zoals seksueel misbruik, mishandeling of oorlogservaringen.

 

Trauma

Omgaan met een trauma

Als je zoiets groots meemaakt als hierboven beschreven, verwerken je hersenen dit niet altijd in één keer. De gebeurtenis blijft dan vooraan in je geheugen staan waardoor je vaker geconfronteerd wordt met gevoelens, gedachten of beelden over de gebeurtenis. Dit wordt ook wel posttraumatische stress genoemd. Wanneer je iets herkent in de volgende symptomen, kan het zijn dat je last hebt van posttraumatische stressstoornis (PTSS):

  • Je slaapt slecht of onrustig
  • Je hebt nachtmerries of dromen over de gebeurtenis
  • Je bent schrikachtig
  • Je heb last van heftige emoties als angst of boosheid
  • Je hebt last van herbelevingen
  • Je vermijdt dingen die met de gebeurtenis te maken hebben

Dé psycholoog Arnhem kan je helpen

Het is begrijpelijk dat wanneer je veel angst hebt ervaren tijdens een gebeurtenis, je hier liever niet aan denkt en gevoelens en gedachten hierover zoveel mogelijk vermijdt. De stap zetten om hulp in te schakelen is voor veel mensen dan ook een drempel. Onze psychologen begrijpen maar al te goed hoe moeilijk het is deze gevoelens tegemoet te treden. De behandeling van een trauma zal dan ook op een rustige en veilige manier gebeuren. Jij hebt de regie. Een effectieve manier om een trauma te verwerken is door middel van EMDR.

Wil je weten of jij een trauma hebt? Doe dan hier de test. Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan gerust contact op.

Contact

Wil jij weten hoe wij jou kunnen helpen? Je kunt ons bereiken op 06 – 42305656 of vul onderstaand formulier in.