Signalering, inschatting en aanpak van risico’s

Verslavingen zijn er in alle soorten en maten: alcoholverslaving, eetverslaving, gokverslaving, internetverslaving, gameverslaving, seksverslaving, werkverslaving. Zomaar een greep uit mogelijke verslavingen. Je kunt verslaafd zijn aan een middel en (of) aan een gewoonte. Het allerbelangrijkste en meest vervelende is dat je in het ergste geval de controle over jezelf kwijt bent. De verslaving heeft de controle overgenomen. Je ervaart niet meer de keuze om het in de hand te houden of er mee te stoppen. Het is een kwestie van tijd voordat je functioneren in gevaar komt. Er is dan sprake van een daadwerkelijke verslaving, die specialistische hulp vereist. Echter, vaak ontstaat een verslaving geleidelijk. We spreken dan bijvoorbeeld van neigingen of risico’s. Hiervoor kun je bij ons terecht.

 

Verslaafd?

Herken de symptomen

Verslavingsproblemen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Vaak wordt het gebruik van middelen of het hanteren van gewoonten gebruikt voor afleiding van vervelende gevoelens of pijn die je ervaart. Die gewoonten kunnen uitlopen tot een verslaving! Zowel lichamelijk als psychisch kan je dan volledig afhankelijk worden van een middel of een gewoonte. Bij het herkennen van een verslaving, of het risico op het ontwikkeling van een verslaving, moet je letten op:

  • De behoefte aan een toenemende hoeveelheid om het gewenste effect te bereiken.
  • De aanhoudende wens om het in de hand te houden of te willen stoppen.
  • Onprettige lichamelijke of psychische gevolgen die je ervaart als je even niet kan gebruiken of kan doen wat je wilt doen.
  • Er toch mee doorgaan ondanks de wetenschap dat het negatieve gevolgen heeft op verschillende gebieden.
  • Het kost je veel tijd, energie (en geld).

Aanpakken van je verslaving

Voor veel mensen is de stap om hulp te zoeken moeilijk. Gevoelens als angst en schaamte kunnen je in de weg zitten. Daarnaast kan het besef dat het heel veel zelfdiscipline vereist om van je klachten af te komen en ontwikkeling van een daadwerkelijke, ernstige verslaving te voorkomen, een reden zijn om je kop in het zand te steken. Toch kan een gesprek met de psycholoog een eerste goede stap zijn in de richting van herstel en het terugkomen in de werkelijkheid, waarin je meer controle kan terugpakken.
Dé Psycholoog Arnhem biedt je inzicht in jezelf en handvatten om beter om te gaan met je verslavingsproblemen. Ook voorzien we je van advies en hulp bij het vinden van een beter passend traject als niet langer sprake blijkt van risico’s en neigingen, maar een daadwerkelijke verslaving.
 Neem gerust contact op voor een afspraak of het stellen van een vraag.

Contact

Wil jij weten hoe wij jou kunnen helpen? Je kunt ons bereiken op 06 – 42305656 of vul onderstaand formulier in.